Styczeń 2020

Wt.

07.01.20

Pieczywo mieszane, masło, sery żółte,wędlina. Talerz warzyw. Kakao. ŚLIWKA, MORELA.

Zupa krupnik. Racuszki z jabłkiem, mus truskawki. Napój cytrynowy.

Pieczywo, masło, wędlina, jajko, talerz warzyw. Herbata czarna porzeczka-żurawina.

Śr.

08.01.20

 Pieczywo mieszane, masło, sałata zielona, wędlina, miód. Herbata czarna porzeczka/cytryna.Talerz warzyw. JABŁKO.

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty. Pulpecik mięsny w sosie pieczeniowym. Ziemniaki z koperkiem.Surówka z pora. Kompot.

Kisiel owocowy( nasz wyr). Ciasteczko- kruche . MANDARYNKA.

Czw. 09.01.20

Pieczywo mieszane, masło, paróweczka z 100% szynki. Pomidorek cherry. Kawa inka. KOKTAJL NA JOGURCIE GRECKIM BANAN +NAĆ PIETRUSZKI.

Zupa wiejska z kluseczkami . Naleśnik z twarogiem i szpinakiem. Surówka marchew, jabłko, rodzynka. Napój cytryna, mięta.

Bułeczki mieszane, masło, jajecznica na szynce, ogórek zielony, szczypior. Herbata melisa- pomarańcza.

Pią. 10.01.20

Pieczywo mieszane, masło, pasta z wędliny i jaj, pasta twarogowa . Talerz warzyw. Herbata z cytryną. JABŁKO.

Zupa barszcz ukraiński. Klopsik z ryby  w sosie pomidorowym.Ziemniaki z koperkiem. Surówka z kapusty pekińskiej. Kompot.

Zupa ml- musli tropikalne. Rogal, masło,miód. MANDARYNKA.

Pon.

13.01.20

Zupa ml- makaron gwiazdki. Bułka grahamka, wrocławska masło, konfitura truskawka szynka. Talerz warzyw. JABŁKO.

Zupa ogórkowa z zacierką. Kotlecik ze schabu w sezamie Ziemniaki z koperkiem. Kalafior z brokułem na ciepło. Kompot.

Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkiem i bananem. Jogurt grecki z miodem do polania. MANDARYNKA.

Wt.

14.01.20

STÓŁ SZWEDZKI – chleb razowy, wiejski, wielożiarnisty, masło,sałata zielona, wędliny różne, sery żółte, białe, jajko, konfitura owoce lasu, kiełki jarmuż. Talerz warzyw. Kakao. DAKTYLE, MORELE.

Zupa fasolowa. Pierożki leniwe polane masłem. Surówka z owoców sezonowych ( kaki, ananas, winogrona czerwone, brzoskwinia). Napój cytryna, mięta.

Pieczywo mieszane, masło, kiełbaska pyszna na ciepło, ketczup, pomidorek cherry. Kawa inka na mleku. JABŁKO.

Śr.

15.01.20

Chleb słonecznikowy, wiejski, masło, sałata zielona, wędlina, pasta z jaj i ryby. Talerz warzyw. Kiełki brokuła. Kawa zbożowa-Anatol na mleku. DESER JOGURTOWY- BISZKOPTOWY.

Zupa neapolitańska. Kotlet mielony z fileta indyka. Ziemniaki z koperkiem. Surówka z kap, kiszonej ( marchew, pestki dyni, słonecznika, jabłko, szczypior ). Kompot .

Zupa ml- płatki kukurydziane. CORN. Bułeczka maślana, masło, konfitura wiśniowa. GRUSZKA.

Czw.

16.01.20

 Rogal, masło, miód, pasta twarogowa. Herbata żurawinowa.Talerz warzyw. JABŁKO.

Zupa pomidorowa z ryżem . Ryba -Miruna zapiekana. Ziemniaki z koperkiem. Surówka szwedzka z ogórka kiszonego(marchew, jabłko, kukurydza, papryka kolorowa). Kompot.

Deser budyniowy o smaku kokosowym, mus malinowy.

KIWI.

Pią.

17.01.20

Bułka wielożiarnista, wrocławska, masło, jajecznica na szynce tostowej z fileta indyk,szczypiorek, ogórek kiszony. Kawa inka na mleku. POMARAŃCZA-MANDARYNKA

Zupa barszcz biały. Zapiekanka na makaronie razowym z pieczarką ,bukiet warzyw, ser żółty. Surówka z kalarepy i marchwi. Kompot.

Chałka warkocz , masło. Kakao. JABŁKO.

Pon 20.01.20

Zupa ml- kasza manna. Bułka zbożowa, wrocławska, masło, pasta twarogowa, szynka, wędzuk. sałata, talerz warzyw. JABŁKO.

Rosół królewski z makaronem nitka. Udziec kurczaka .Ziemniaki z koperkiem. Bukiet warzyw na ciepło. Kompot.

Babka marmurkowa (nasz wyp ).Herbata z cytryną. WINOGRONA.

Wt.

21.01.20

Stół Szwedzki -chleb graham, słonecznikowy, wiejski, masło, sery żółte, pieczeń drobiowa(nasz wyr), kiełki rzodkiewki. Talerz warzyw, konfitura truskawka. Kawa inka. KALAREPKA, MARCHEWKA

Zupa grochówka. Placki z cukini. Jogurt grecka z miodem do polania. Napój cytryna, mięta

Zupa ml- ryżanka. Bułeczka maślana,serek o smaku waniliowym. JABŁKO.

Śr.

22.01.20

Zupa ml- płatki orkiszowe. Chleb graham, baltonowski, masło, sałata zielona, pasta z ryby, szynka wędzona. Talerz warzyw. MANDARYNKA.

Zupa pieczarkowa. Gołąbki w sosie pomidorowym. Ziemniaki z koperkiem. Kompot.

Chleb mieszany, masło, jajko gotowane ½ , sałatka warzywna. Herbata melisa/ pomarańcza.

Czw. 23.01.20

Chleb wielozbożowy, pszenny, masło, pasta twarogowa, wędlina- krakowska, pomidorek cherry, kiełki jarmuż. Talerz warzyw Kawa – Anatol. BANAN.

Zupa koperkowa z makaronem. Kopytka ziemniaczane polane duszoną cebulką. Surówka z kapusty czerwonej. Kompot.

Zupa ml- owsianka z rodzynkami. Rogal, masło konfitura owoce lasu. JABŁKO.

Pią. 24.01.20

Zupa ml- kluseczki lane. Bułka grahamka, wrocławska, masło, sałata zielona , pasta z jaj wędzonka chłopska. Talerz warzyw . GRUSZKA.

Zupa z zielonego groszku- krem. Filet piersi indyka w sosie słodko- kwaśnym z świeżym ananasem, fasolka czerwona, kukurydza( nasz wyr). Kasza kuskus na sypko.Napój pomarańcza, mięta.

Racuszki drożdżowe nasz wyp), mus bananowo-truskawkowy. Herbata żurawinowa. MANDARYNKA.

Pon.

27.01. 20

Zupa ml- makaron. Rogal, masło, sałata zielona, wędzok ustrzycki, ser żółty. Talerz warzyw. JABŁKO.

Zupa krupnik (kasza jęczmienna) Wątróbka drobiowa- kotlecik. Ziemniaki z koperkiem. Surówka z kap, kiszonej z prażone pestki dyni, słonecznika, marchewka, śliwka suszona. Kompot.

Chleb słonecznikowy, wiejski, masło,jajecznica na szynce tostowej, szczypiorek. Herbata melisa/ pomarańcza.

Wt.

28.01.20

Stół szwedzki – chleb graham, słonecznikowy, masło, wędlina – żywiecka, sery różne, miód, jajko, kiełki rzodkiewki. Talerz warzyw. Kawa zbożowa-Anatol. MANDARYNKA.

Zupa kalafiorowa. Naleśnik z duszonymi jabłkami ,gruszką z dodatkiem rodzynek ( nasz wyr). Napój cytryna, mięta.

Bułka kajzerka, masło kiełbaska pyszna na ciepło, ketchup, ogórek zielony . Herbata owoce lasu.

Śr.

29.01.20

Zupa ml- kasza jaglana. Bułki grahamka, wrocławska, masło, konfitura wiśniowa, wędlina krakowska, kiełki brokuła. Talerz warzyw. KOKTAJL NA JOGURCIE GRECKIM – MALINOWY( nasz wyr).

Zupa pomidorowa z kluseczkami. Kotlet z filet indyka w sezamie. Ziemniaki z koperkiem. Marchew oprószana z zielonym groszkiem na ciepło. Kompot.

Krem twarogowy o smaku waniliowym , sałatka owocowa( winogrona, kiwi, ananas, kaki, brzoskwinia). Herbata żurawinowa.

Czw.

30.01.20

Chleb baltonowski, słonecznikowy, masło,pasta twarogowa, pasta jajeczna z awokado. Kawa na mleku- inka. POMARAŃCZA.

Zupa zagraj. Łazanki ( makaron) – kapusta kiszona, pieczarka. Kompot.

Pieczywo mieszane, masło pasta z ryby i jaj, sałata zielona, szynka wędzona, Talerz warzyw. Herbata z cytryną.

Pią. 31.01.20

Bułki wieloziarnista, grahamka, masło,sałata zielona, polędwica sopocka, ser żółty – wędzony Talerz warzyw. WINOGRONA.

Zupa ziemniaczana. Galantyna z dorsza, sos chrzanowy. Ryż brązowy na sypko. Surówka marchew, jabłko. Napój pomarańcza, mięta.

Kisiel czarna porzeczka z tartym jabłkiem( nasz wyr), bita śmietana 30%, biszkopty.